Barcelona top 10 / Sagrada Familia

 home handige tips links cookiebeleidcontact 

Sagrada Familia

winkelen

Park Güell

eten & drinken

Camp Nou

Barceloneta

Barri Gòtic

pleinen

musea

Port Vell

 
TIP: reserveer je tickets vooraf
 
TIP: bespaar geld op je hotel
 
TIP: Barcelona voordeelkaarten
 
meer handige Barcelona tips

BARCELONA TIP 1: SAGRADA FAMILIA

Waarschijnlijk is de Sagrada Familia het meest bekende gebouw van Barcelona en ook voor veel toeristen een hoofdreden om Barcelona aan te doen met een city trip. Het beroemde bouwwerk van de al even beroemde architect Gaudí is nog altijd niet voltooid. Dat doet ons terugbrengen naar tijden dat het normaal was dat grote gebouwen vaak in een tijdspanne van soms wel meer dan honderd jaar werden voltooid. Voor de Sagrada Familia wordt verwacht dat met de huidige financiering de voltooiing van het gebouw in het jaar 2026 staat gepland. Dat zou dan precies honderd jaar na het sterfjaar van de bezieler van dit imposante bouwwerk zijn.

Geschiedenis
De geschiedenis van de Sagrada Familia begint natuurlijk al veel eerder dan het sterfjaar van Gaudí. Het idee van deze kerk begon bij een boekhandelaar die een plan had om een kathedraal te laten bouwen voor Asociación Espiritual de Devots de San José die hij zelf eerder in 1866 oprichtte. Deze geestelijke vereniging van de volgelingen van Sint-Jozef kocht als reactie op te steeds groter wordende ontkerkelijking een stuk grond van ruim twaalfduizend vierkante meter. De eerste architect die wel een uitdaging zag in dit project was Francisco de Paula del Villar. Hij bood zijn diensten voor een ontwerp gratis aan en ontwierp een kerk in de destijds gangbare neogotische stijl. Hij begon aan de aan de bouw in 1882. Al snel klikte het niet tussen de architect en de opdrachtgever en na een jaar werd hij ontslagen.
Dit is het moment de naam van Antoni Gaudí i Cornet in beeld kwam; de toen amper 30-jarige architect was net een tiental jaar lid geweest van de vrijmetselarij herontdekte rond deze tijd net het katholieke geloof vanaf een zijlijn. De vrijmetselarij had hij achter zich gelaten. In 1883 begint Gaudí aan de opdracht waarbij in eerste instantie de eerdere ontwerpen als leidraad golden voor zijn ontwerp.

Op het moment dat hij begon aan de bouw dacht hij de kerk te kunnen voltooien in tien jaar. Maar al gedurende de eerste jaren kreeg hij al snel het idee dat dit niet ging gebeuren. Gaudí werd al beschouwd al een briljant architect en hij heeft dan ook veel van zijn architecturale opvatting willen verwerken in het ontwerp van het kerkgebouw. De crypte wordt al in een tijdsbestek van een aantal jaar voltooid, maar de vele projecten die erop volgden zijn nog steeds niet allemaal voltooid. Gelukkig heeft Gaudí voor zijn dood veel tekeningen en ontwerpen gemaakt zodat de bouwers zijn levenswerk konden voltooien.
Dat het zijn levenswerk was mag duidelijk zijn toen hij in 1914 besloot om alleen nog maar aan de Sagrada Familia te werken. Hij ging hier zo ver in dat hij langs de deuren ging om fondsen te werven en ook woonde hij de laatste jaren van zijn leven op het bouwterrein. Na zijn dood werd hij ook in de crypte begraven.

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw een periode stilgelegen. Tijdens een brand zijn al zijn ontwerpen en de maquette verloren gegaan. Na de brand heeft men een reconstructie moeten maken gebaseerd op restanten uit de brand en herinneringen van het ontwerp voor de brand. Het laatste belangrijke jaar uit de best wel lange geschiedenis van de Sagrada Familia is 2010. Dit waren spannende tijden voor het bouwwerk. Onder het fundament van de kerk moest namelijk een tunnel aangelegd worden voor een hogesnelheidslijn. Eerder op andere plaatsen in Barcelona waren er tijdens de aanleg van deze tunnel verzakkingen waargenomen en mijn vreesde dat dit ook het geval ging zijn bij de Sagrada Familia. Gelukkig was dit niet het geval en bovendien was dit dan ook nog het jaar dat de Sagrada Familia wordt ingewijd als Basiliek door paus Benedictus XVI.

Feiten en cijfers
-
Op de feestdag van Sint Jozef werd de eerste steen gelegd in 1882.
- De bouw van de Sagrada Familia wordt gefinancierd uit giften van de bezoekers. Gelukkig is Barcelona sinds de Olympische spelen van 1992 een populaire toeristische bestemming waardoor de Sagrada Familia veel bezoekers mag ontvangen.
- In 2016 werd een recordaantal van 4.561.848 bezoekers verwelkomd in de Sagrada Familia. Dit was een stijging van zeven procent ten opzichte van het oude record dat dateerde uit 2015.
- Dat de bouw van de Sagrada Familia alleen maar wordt bekostigd uit donaties komt omdat het een zogeheten ‘verzoeningskerk’ is. Over het algemeen wordt er redelijk streng op gelet dat er geen andere gelden worden gebruikt. Sinds het begin van de jaren tachtig is men wel entreegeld gaan vragen aan bezoekers. Deze gelden worden ook gebruikt voor de voltooiing van de Basiliek.
- De stijl die wordt gebruikt in de architectuur van de Sagrada Familia valt onder het Catalaans Modernisme.
- De Sagrada Familia heeft de vorm van een kruis en de achttien torens. Deze 18 torens staan symbool voor de twaalf apostelen, vier torens voor de evangelisten en de andere twee voor Maria en Jezus.
- Het hoogste punt zal 170 meter hoog zijn. Deze toren is nog niet voltooid.

Sagrada Familia bezoeken
Voor een bezoek aan de Sagrada Familia zijn een aantal opties mogelijk. De eerste om te gaan aanschuiven aan de rij en je ticket ter plaatse te kopen. Met een bezoekersaantal dat boven de 4,5 miljoen ligt kan dit echter lang aanschuiven worden. Zelfs wanneer je dit per dag bekijkt kun je nog altijd rekenen op ruim 12.000 bezoekers per dag. Je zult er dus rekening mee moeten houden dat je lang zal moeten aanschuiven alvorens je de basiliek kunt betreden.

Een andere optie is om je tickets van tevoren online te kopen zodat je de line kunt skippen en meteen naar de ingang kunt en op vertoon van je toegangsbewijs naar binnen mag. Deze optie geniet onze voorkeur. Als je dan goed te weten wil komen welke symboliek en architectuur om welke werden wordt gebruikt, dan neem je het beste een ticket met een audiogids. Je kunt ook een tijdslot aangeven wanneer je je ticket bestelt zodat je zeker bent dat je vlot langs de entree kunt. Er zijn vele combi-tickets mogelijk. Hierboven hadden we al een ticket met audioticket aangehaald. Het is ook mogelijk om een ticket te kopen naar Park Güell gecombineerd een bezoek aan de Sagrada. Er zijn tal van opties mogelijk. De prijzen beginnen bij € 15 voor een volwassene (prijzen 2017) en kunnen oplopen tot € 29 per volwassene. Bij de duurdere tickets zitten wel meer dingen inbegrepen en vaak ook andere locaties dan alleen de Sagrada Familia.

Vermijd de wachtrijen - reserveer je tickets online
Zomaar spontaan Sagrada Familia bezoeken? De enorme wachtrijen die je op straat aan zult treffen gaan je waarschijnlijk alle moed ontnemen om dit te proberen. Het vooraf reserveren van entreetickets, al dan niet met een gids of een audioguide, is eigenlijk een must!

Bij Ticketbar Barcelona kun je zelfs nog vlak voor aankomst mobiele entreetickets kopen waarmee je vlak daarna naar binnen kunt! Een unieke mogelijkheid dus om zelfs op het laatste moment nog de wachtrij te ontlopen.
Koop je hier je SKIP-THE-LINE ticktets voor Sagrada Familia


 

Barcelona bezienswaardigheden alles over Barcelona Barcelona in één dag Barcelona informatie Barcelona voor beginners