BARCELONA TIP 5: CAMP NOU

Camp Nou behoort samen met de Sagrada Familia en Park Guëll tot de grote drie bezienswaardigheden van Barcelona. Het voetbalstadion van FC Barcelona is een enorm groot complex waar maar liefst 99050 supporters naar de wedstrijden van hun club kunnen kijken. Het gebouw is gerealiseerd in 1957. Toeristen van over de hele wereld komen hier een kijkje nemen bij het imposante stadion. De naam Camp Nou komt uit het Catalaans en betekent ‘Nieuw veld’.

Maar liefst drie personen, Francesc Mitjans Miró, Lorenzo García Barbón en Josep Soteras Mauri, lagen ten grondslag aan het ontwerp van het stadion. De eerste steen werd gelegd op 28 maart 1954 en op 24 september 1957 was de officiële opening. In 1982 was Spanje het gastland van het WK voetbal en werd het stadion nog eens grondig gerenoveerd. De capaciteit was toen maar liefst opgekrikt naar 115.000 spectators. Leuk detail is dat het eerste doelpunt in het gerenoveerde Camp Nou werd gemaakt door België. Tegen Argentinië wonnen zij met 1-0. Erwin Vandenbergh was de maker van dit doelpunt.

 

In 1994 werd het stadion opnieuw gerenoveerd waarbij het maximale bezoekersaantal werd teruggebracht naar 99.354 plaatsen. Daar zijn er later nog wat afgegaan, maar het aantal supporters dan Camp Nou kan herbergen blijft indrukwekkend. Ook in 1992 toen Barcelona gaststad was van de Olympische Spelen, werd er in het stadion gespeeld. De finale tussen Polen en Spanje werd uiteindelijk door de Spanjaarden gewonnen met 3-2.

Naast voetbalwedstrijden worden in Camp Nou ook concerten gehouden. Uiteraard heeft de Spaanse superster Julio Iglesias hier opgetreden, maar ook vele bekende sterren uit het buitenland. Zo zijn Bruce Springsteen, Pink Floyd, Michael Jackson, U2 en ook Frank Sinatra er geweest om hier concerten te geven.

Camp Nou

FC Barcelona

Camp Nou is natuurlijk vooral onlosmakelijk verbonden met de voetbalclub FC Barcelona. Al vanaf het de opening van het stadion speelt de Catalaanse club hier haar thuiswedstrijden. Tegenwoordig is Barcelona de club van Messi die hier dan ook met grote regelmaat het publiek laat genieten van zijn balvirtuositeit.

Toch hebben ook Nederlandse voetballers hier hun sporen verdiend. De bekendste is natuurlijk Johan Cruijff. Deze voetballer is minstens net zo’n grootheid in Barcelona als dat hij voor Nederland is. Het eerbetoon na het overlijden van Cruijff was dan ook indrukwekkend. De verlosser heeft veel betekent voor de club, maar ook voor de Catalanen en de mensen uit Barcelona. Het was dan ook op 24 maart 2016 dat de club in een ‘in memoriam’ aankondigde dat er een periode van rouw zou zijn tot 2 april om op gepaste wijze Cruijff te eren. Ook is er een standbeeld te vinden van Cruijff. Naast dat hij als speler de club een enorme boost heeft gegeven was dit als trainer al niet minder. Verscheidene landstitels en een Champions League overwinning werden onder zijn leiding toegevoegd aan de prijzenkast van de club. Deze Champions League werd overigens gewonnen door een vrije trap van Ronald Koeman. Koeman was één van de vele andere Nederlandse spelers die bij de club hebben gevoetbald. De lijst van Nederlandse spelers is te lang om hierop te noemen.

Tegenwoordig zijn er nog altijd veel mensen die een bezoek aan Camp Nou combineren met het bijwonen van een voetbalwedstrijd. De beste wedstrijd om bij te wonen is natuurlijk ‘el classico’ wanneer FC Barcelona het opneemt tegen aartsrivaal Real Madrid.

FC Barcelona

Camp Nou Experience

Mocht je niet de gelukkige zijn om een wedstrijd van Barcelona bij te wonen, dan is de Camp Nou Experience een mooie gelegenheid om toch de sfeer te proeven van het indrukwekkende stadion. Deze Experience houdt in dat je een rondleiding krijgt in Camp Nou zodat je met eigen ogen kunt zien hoe indrukwekkend het stadion is.

Daarnaast krijg je ook toegang tot het ‘Museu del futbol club Barcelona’. Hier krijg je een mooi overzicht van de geschiedenis van deze roemrijke club. Foto’s, bekers, shirts en andere verwante spullen uit de geschiedenis van de club zijn hier te bewonderen. Deze tour en bezoek aan het museum is een must voor elke voetballiefhebber. Ook voor gezinnen is dit een leuke belevenis. Zeker als je voetballende kinderen hebt. Het is ook mogelijk om een privétour te krijgen.

Tickets voor de een stadionbezoek

Voor de Camp Nou Experience geldt dat je deze het beste online bestelt en dat je het tijdslot respecteert als je kaarten met een rondleiding koopt. Je moet er rekening mee houden dat tussen het moment van reserveren en het uiteindelijk ontvangen van je toegangskaarten 24 uur kan zitten. Neem geen risico en boek dus minstens een dag voordat je Camp Nou wilt gaan bezoeken.

Iets duurder zijn de losse ‘open tickets’ waarmee je de wachtrijen kunt ontlopen en die na aanschaf een geldigheid hebben tot het einde van het jaar. Hiermee loop je op het door jou gewenste moment het stadion binnen zonder vast te zitten aan een vaste datum of tijd.

BEKIJK ALLE CAMP NOU ENTREETICKETS
en reserveer direct online

Camp Nou Experience

Bereikbaarheid

Om het stadion te bereiken zijn er vier goede opties. Lijn 3 en 5 van de metro rijden richting Camp Nou. Er zijn ook veel buslijnen die het voetbalstadion aan doen. De lijnen (2017) 7, 15, 43, 67, 68, 74, 75, L12, L50, L60 en L62 komen op Camp Nou. Mocht je voor een late wedstrijd Camp Nou bezoeken, dan moet je er rekening mee houden dat het openbaar vervoer na middernacht niet meer rijdt.

Een andere optie is het nemen van een taxi. Deze rijden altijd, maar hier geldt net als bij andere bezienswaardigheden dat de kosten kunnen oplopen wanneer het druk is op de weg omdat je er langer over zult doen.

De laatste mogelijkheid is om met de fiets te gaan. Fietsen kun je huren in Barcelona en het stadion is goed bereikbaar met de fiets.

Wil je een fiets in Barcelona huren? Je kunt je huurfiets hier regelen.