BARCELONA TIP 7: BARRI GOTIC

Barri Gòtic is het oude historische centrum van de stad Barcelona. De naam betekent Gotische wijk, iets wat je dan ook wel terugziet in een hoop gebouwen die hier de straten sieren. Het is immers het oudste deel van de stad. Doordat dit deel van de stad zo oud is zijn hier dan ook gebouwen te vinden die soms dateren uit de middeleeuwen. Er is zelfs een gebouw dat terug gaat naar de Romeinse tijd. Waar je vroeger een wat sombere binnenstad kwam is er met de komst van de wereldtentoonstelling in 1929 een ware metamorfose doorgemaakt. Tegenwoordig is het een gezellige binnenstad dat aandoet als een doolhof door de vele straatjes en steegjes.

Barri Gòtic

Bezienswaardigheden

Het oudste deel van Barcelona herbergt natuurlijk ook een aantal interessante bezienswaardigheden. Hoewel het geen eindeloze lijst is zijn er toch een aantal die we je zeker niet willen onthouden.

De resten van de tempel van keizer Caesar Augustus
Voor deze oude wijk beginnen we maar meteen met de oudste sporen die hier nog te vinden zijn. Ten tijde van het grote Romeinse keizerrijk werd deze tempel hier gebouwd. In de nederzetting Barcino, zoals het heette lang voordat de naam Barcelona hier gekend was, is de tempel gerealiseerd. Ergens eeuwen geleden werd de tempel vernietigd en de restanten werden pas herontdekt in de 19e eeuw bij de constructie van het ‘Centre Excursionista de Catalunya’. Hier kwamen drie pilaren tevoorschijn. Later is er nog een vierde pilaar bijgevoegd. De tempel was gebouwd om Augustus te vereren. Tegenwoordig zijn de restanten te bezoeken als onderdeel van het Historisch Museum van Barcelona. Het maakt daarvan deel uit als één van de sites die door het museum wordt gefaciliteerd.

Basílica de Nuestra Señora de la Merced
Een andere bezienswaardigheid in Barri Gòtic is deze basiliek. Kenmerkend is de barokke bouwstijl. De bouw heeft plaatsgevonden in een periode van tien jaar. De bouw begon in 1765 en werd voltooid in 1775. Voor Barcelona-begrippen is dit best wel snel. Het gebouw is dan ook niet zo groot als de Kathedraal en de Sagrada Familia. In 1918 kreeg het de titel ‘basilica minor’. Dat ook nog maar eens aangeeft dat de omvang van dit kerkgebouw goed meevalt. Het gebouw is gewijd aan ‘Mare Déu de la Mercè’, Moeder Gods van de Genade. Zij is tevens de beschermheilige van de stad.

Kathedraal van Barcelona
Dit is waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheid van Barri Gòtic. De ‘Catedral de la Santa Crue i Santa Eulàlia’ zoals de Catalanen hem noemen, kan vertaald worden als ‘Kathedraal van het Heilig Kruis en Sint Eulàlia’ en dateert uit 1448 en is gebouwd op de locatie vroegchristelijke basiliek. De bouw begon al in het jaar 1298 en de laatste werkzaamheden werden dus voltooid in het midden van de 15e eeuw. Wat dat betreft is er niets mis mee dat de bouw van de Sagrada Familia ook enige jaren nodig heeft. Hier liet Antoni Gaudí zich ook inspireren door het twaalfdelige waaiergewelf dat hier onder andere te vinden is.

De kathedraal staat bekend als een zogeheten ‘hallenkerk ’waarvan het schip bestaat uit een hoofdbeuk met vier zijbeuken die nagenoeg dezelfde hoogte hebben. Het gebouw is enorm, maar een aantal zaken die zeker de moeite waard zijn, zijn de crypte met sarcofaag van de heilige Euklalia, het bewerkte koorgestoelte dat dateert uit de 15e eeuw, de ‘Capella del Santíssim Sagrament’waarin ook het Christusbeeld van Lapanto te vinden is, Capella de Sant Benet en de Romaanse Capella van Santa Llúcia. Deze kathedraal is zowel vanbinnen als aan de buitenzijde zeer indrukwekkend en mag zeker niet worden overgeslagen tijdens je bezoek aan Barri Gòtic.

Kathedraal van Barcelona

Leuke hotels

Barri Gòtic is een mooie plaats om tijdens je verblijf in Barcelona een uitvalsbasis te hebben. Het ligt mooi centraal waardoor vele bezienswaardigheden goed bereikbaar zijn. Dit is ook goed mogelijk, want de wijk heeft een aantal leuke hotels. We hebben er hier een aantal die op dit moment goed staan aangeschreven.

Mercer Hotel Barcelona
Voor de mensen met een grote beurs is dit waarschijnlijk de beste keuze. Het hotel bestaat uit een aantal architectonische fraai gevormde gebouwen. De kamers zijn in dit vijfsterrenhotel van alle comfort en luxe voorzien. De basiskamer heet hier ‘Superior’ en dit loopt op naar ‘De Luxe’, ‘Junior Suite’, ‘Premier Junior Suite’ en ‘Suite’
Eén van de leukste plaatsen is het ‘Rooftop Terras’ waar je kunt uitkijken over Barri Gòtic, maar ook heerlijk kunt genieten van de zon en af en toe verfrissing kunt zoeken in het zwembad dat op het terras is gesitueerd.
Naast deze aangename plek heeft het hotel ook nog het ‘Mercer restaurant’, ‘Le Bouchon’ dat wat meer lokaal is ingericht en waar je kunt genieten van een drankje vergezeld van tapas en er is een cocktaillounge.
Dit hotel heeft alles om bijvoorbeeld een onvergetelijk lang weekend of een midweek samen met je geliefde door te brengen in het bruisende centrum van Barcelona. Natuurlijk wel met een prijskaartje, maar daar krijg je dan ook wel het nodige voor terug.

Catalonia Catedral
Dit hotel ligt niet ver van de kathedraal. Voor een toplocatie zijn de prijzen hier redelijk betaalbaar. Zeker als je gebruik maakt van de bekende vergelijksites moet het mogelijk zijn om hier voor een redelijke prijs een kamer te boeken. Het blijft natuurlijk een toplocatie, dus een goede prijs betekent nog altijd niet dat je er voor je gevoel goedkoop zit. Het is een viersterrenhotel en alle denkbare voorzieningen om het de gasten zo aangenaam mogelijk te maken zijn hier aanwezig. Ook hier vind je een dakterras waar het goed toeven is.

Hesperia Barri Gòtic
In dit kleine overzicht tot slot nog een hotel dat de naam van de buurt draagt en een goede beoordeling krijgt van de vele gasten die hier hebben gelogeerd. De prijzen liggen wat hoger, maar lang niet zo hoog als bij ‘Mercer’. De kamers ogen netjes en zijn van de te verwachten faciliteiten voorzien. Natuurlijk hier ook weer de unieke ligging in het centrum van Barcelona als groot pluspunt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke hotels in deze wijk te vinden. Dit is slechts een kleine greep gebaseerd op goede beoordelingen van bezoekers. Het kan raadzaam zijn om zelf ook wat tijd te stoppen in je zoektocht naar de juiste accommodatie in deze bruisende wijk. Zo kun je tegenwoordig vrij makkelijk zaken als je wensen en voorkeuren aangeven voor je op zoek gaat, zodat je meteen een overzicht van hotels krijgt waar zeker wat tussen zit dat op jouw smaak aansluit.

Barri Gòtic