BARCELONA TIP 4: ETEN & DRINKEN

De Spaanse keuken staat bekend om haar uitstekende kwaliteit. Het jarenlang beste restaurant ter wereld, El Bulli, lag in deze regio en in en rond Barcelona kun je als liefhebber van lekker eten en drinken je hart ophalen. Of het nu de overbekende tapas zijn, lokale gerechten of betere internationale gerechten; in Barcelona is het allemaal te vinden. Op deze pagina laten we wat van de specifieke lekkernijen uit Barcelona en haar omgeving de revue passeren. Dit is slechts een kleine greep, maar het zijn wat ons betreft de gerechten en dranken die je eigenlijk niet links zou mogen laten liggen wanneer je ze kunt proeven.

Tapas

De oorsprong van de naam tapas is terug te vinden in de vroegere bodega’s en tavernes waar de wijnglazen met een klein schoteltjes of schaaltje werden afgedekt tegen vliegen, zodat ze niet in de wijn terechtkwamen. Later is men dit afdekschaaltje multifunctioneler gaan gebruiken. Vaak werden er wat olijven, ansjovis of nootjes opgelegd zodat je een klein zout hapje had bij je drinken. Een slimme combinatie om er iets bij te doen wat je meer behoefte aan nog een drankje doet hebben. Van hieruit is een hele traditie van kleine hapjes ontstaan waarvan enkele klassiekers zijn geworden.

Een tegenwoordig niet weg te denken tapa is de ‘truita de patates‘, een hapje dat doet denken aan de klassieke Spaanse aadrappeltortilla. Een andere bekende tapa is de ‘berberechos’, een aantal kleine schelpdieren. De lijst met tapas is lang. Naast deze klassieke tapas hebben ook de betere restaurants zich door het kleine hapje laten inspireren. Dat zijn de zogeheten verfijnde tapas. Van beide typen tapas zijn er meer dan genoeg restaurants en bodega’s in Barcelona die je kunnen bedienen met lekkere varianten.

Tapas

Lokale gerechten

Naast de beroemde tapas zijn er ook tal van lokale gerechten die de moeite van het proeven waard zijn. In het verlengde van de tapas kun je hier ook Pinxtos eten. Dit woord is afkomstig van het meer gangbare algemeen Spaanse gerecht Pinchos en een Baskische tegenhanger van dit gerecht. Het woord refereert naar het stokje waarmee het beleg wordt vastgepind aan een sneetje brood.

Een ander typisch Catalaans gerecht is Escalivada. Kenmerkelijk is hier de heerlijk rokerige smaak van de geroosterde groenten, zoals aubergine, paprika en tomaten. Het gerecht wordt geserveerd met geitenkaas.

Een ander bekend gerecht op basis van de Catalaanse worst botifarra en witte bonen is ‘Botifarra amb mongetes’. Dit is een geliefd en traditioneel gerecht in deze regio.
Vaak lijken gerechten ook wel op andere meer gangbare gerechten. Een mooi voorbeeld hiervan is het lokale ‘Crema catalana’. Dit gerecht is duidelijk geïnspireerd op de alom bekende crème brulle.

Calçots eet je tijdens een calçotada. Dit zijn typische volksfeesten die rond het eten van de Calçots zijn ontstaan. Het gaat om een specifiek uit deze streek afkomstig uitje. Deze ui wordt eind december geplant en een klein jaar later geoogst. Het seizoen van deze sliertuien is vanaf november. De meeste calçotada ’s worden gehouden in januari en het seizoen houdt ongeveer op in april. Je hoeft dus niet na april tot aan zeker september niet op zoek te gaan naar dit gerecht. Het uitje wordt eerst een specifieke wijze bereid op een open vuur waar vervolgens wordt gewacht tot het onderste deel van de ui zwart wordt. Vervolgens worden er zo’n dertig Calçots bij elkaar in een krant gewikkeld om ze warm te houden. Na dertig minuten wordt het zwartgeblakerde deel afgepeld en kunnen ze gegeten worden. De ui wordt in een romesco, een oranje saus die in elke dorp en stad zijn specifieke samenstelling heeft, gedipt en vervolgens als en haring genuttigd. Voor Nederlanders moet het dus geen probleem zijn om deze techniek snel meester te worden.

Naast deze typische gerechten zijn er natuurlijk nog meer lokale gerechten. Barcelona ligt aan de Middellandse Zee. En deze wateren vormen een onuitputtelijke bron van lekkernijen voor heerlijke mediterrane gerechten.

Lokale gerechten

Drinken

Een culinaire cultuur is pas volledig wanneer er ook allerlei dranken zijn die uit de regio afkomstig zijn. Een drinkcultuur is er zeker in Barcelona. De zogeheten bodega’s zijn traditionele wijnbars waar je nog een glas wijn kunt drinken vergezeld met tapas. De streek kent uittekende wijnen. Zowel rode als witte wijnen en natuurlijk de beroemde mousserende cava. In de regio van Barcelona zijn een aantal gerenommeerde wijnhuizen te vinden waar je een rondleiding kunt genieten die vaak wordt afgesloten met een proeverij. De meest gebruikte druivensoorten zijn hier Chardonnay, Macabeo, Xarel-lo en Parellada.
Een ander bekend drankje dat vaak bij de lunch wordt gedronken en ook wordt geserveerd met tapas is de Vermut. Zoals deze naam al doet vermoeden is deze drank sterk verwant aan de Vermouth. Een tijd is deze drank uit de gratie geweest, maar de jongste jaren is drank weer aan populariteit aan het terugwinnen. Steeds meer soorten worden in de lokale bodega’s aangeboden.

Smullen in Barcelona

Het mag duidelijk zijn dat Barcelona niet alleen vanwege zijn mooie gebouwen en andere bezienswaardigheden een interessante bestemming is, maar ook de eet- en drinkcultuur is hier fantastisch en gevarieerd. Door haar ligging met een groot achterland en aan zee is hier een mooie fusion van surf en turf en heerlijke dranken die in een goede cohesie samengaan. Het is hier culinair genieten in alle aspecten.

Tapasbar