BARCELONA TIP 2: PARK GÜELL

De Spaanse kunstenaar en architect Antoni Gaudi heeft op verschillende manieren zijn stempel gedrukt op het uiterlijk van de stad Barcelona. Een van zijn meest beroemde projecten is het stadspark Park Güell. Het zal dan ook niemand verbazen dat dit park, dat toch een paar kilometer van het hart van de stad verwijderd ligt, erg geliefd is onder toeristen. Om de drukte een beetje te reguleren moet je tegenwoordig voor het belangrijkste deel van Park Güell tickets kopen. Deze entreetickets zijn gekoppeld aan een tijdslot waarbij je binnen een bepaalde tijd naar binnen kunt.

Naast de bekende Sagrada Familia is ook Park Güell onlosmakelijk gekoppeld aan Barcelona. De stad van Gaudí doet zijn naam wederom eer met dit prachtige park dat zo wordt gekenmerkt door de fantasierijke vormen en kleurrijke mozaïeken. Het park is ooit gebouwd in opdracht van Eusebi Güell en moest de basis vormen van een omgeving waar uiteindelijk 60 villa’s gerealiseerd moesten worden. De bouw van het park vond plaats tussen 1900 en 1914. Oorspronkelijk had het park nog groter moeten worden, maar de verkoop van de huizen verliep rampzalig. Uiteindelijk zijn er maar twee villa’s gerealiseerd en in 1923 werd het park eigendom van de stad Barcelona. Op deze pagina gaan we in op een aantal specifieke bezienswaardigheden van het park en wat praktische informatie.

Park Güell

Bezienswaardigheden in Park Güell

Ondanks dat de bouw van het park destijds is gestopt voordat het af was, is Park Guëll toch een groot park geworden met tal van bezienswaardigheden. Hier hebben we er een aantal op een rij gezet.

Uiteindelijk zijn er twee villa’s gebouwd in het park Güell, waarvan er één werd bewoond door Gaudí zelf. Tegenwoordig is hier het museum ondergebracht dat zijn naam draagt en natuurlijk een beeld geeft van de architect zelf. Het gebouw was ooit neergezet al een kijkhuis om mensen over te halen om hier ook te gaan wonen. Het gebouw is ontworpen door Francesc d’Assís Berenguer i Mestres. Gaudí woonde hier van 1906 tot 1925. In het Het Gaudí Museum vind je tal van objecten die je een beeld geven van Gaudí en ook hoe het huis er van binnen uitzag toen Gaudí hier woonde.

Eén van de meest kenmerkende objecten in het park Guëll is ongetwijfeld de salamander. De naar de alom bekende amfibie verwijzende trapleuning is versierd met trencadís. Dit is een mozaïektechniek die je veel tegenkomt in het werk van Gaudí. Het mozaïek bestaat uit gebroken stukje keramiek.

Wanneer je trappen van de salamander beklommen hebt kom je uit bij de Sala Hipóstila, ook wel bekend als de ‘zaal van de 100 zuilen’. Anders dan de naam doet vermoeden en het eerste zicht ook, bestaat de zaal van de 100 zuilen slechts uit 86 zuilen. Toch is het een indrukwekkend object. Oorspronkelijk was deze ruimte ontwikkeld voor een markt. De zuilen bleken achter niet ideaal te zijn voor handelaren om hun waar aan de man te brengen. Tegenwoordig hebben muzikanten ontdekt dat deze ruimte een prima akoestische klank biedt waardoor er regelmatig muzikanten optreden.

Nog boven de Sala Hipóstila kom je uit bij een plein waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad Barcelona. Het kenmerkende aan dit plein is de kronkelende bank die het plein omsluit. Waar de mensen eerst vooral genoten van het uitzicht zie je tegenwoordig veel mensen die hun hoofd juist wegdraaien van het uitzicht om vervolgens via hun smartphone alsnog te genieten van dit uitzicht, maar dan met hun eigen hoofd erop. Het is te hopen dat de mensen die dit doen naast hun selfie ook nog even keren om toch te genieten van het uitzicht met eigen ogen. De kronkelende bank rond het plein is ook weer rijkelijk versierd met mozaïeken.

Hierboven is slechts een kleine greep van de bezienswaardigheden van Park Güell weergegeven. Het park is groot en het is dan ook aan te raden om je tijd te nemen en je eigen juweeltjes hier te ontdekken. Laat je verrassen door fraaie beelden en ornamenten. Zoek je eigen lievelingsplaats zodat Park Güell jouw eigen plekje wordt.

Park Güell

Park Güell bezoeken

Park Güell behoort tot de absolute topattracties van Barcelona. Het stadspark is deels vrij toegankelijk. Het deel waar de belangrijke hotspots van Park Güell te vinden zijn, is alleen te bezoeken als je een geldig entreeticket hebt. Tegenwoordig is de vraag naar tickets vaak groter dan het aanbod, omdat men slechts een beperkt aantal mensen naar binnen laat per tijdslot. De manier om Park Güell te bezoeken is daarom door het vooraf via internet aanschaffen van je entreetickets. Die worden op basis van datum en tijdvak verkocht.

BEKIJK ALLE PARK GUELL ENTREETICKETS
en reserveer direct online

Park Güell bezoeken

Bereikbaarheid

Er zijn een aantal manieren om het Park Guëll te bereiken. Hier geven wij een overzicht van alle manieren waarop je naar het park toe kunt.

Taxi
De makkelijkste optie is een taxi. Je zegt tegen de chauffeur ‘Park Güell’ en hij wat hem te doen staat. Een ritje met de taxi is wel de duurste optie. Je betaalt naast de kilometers ook voor de tijd dat je in een taxi zit. Met het drukke verkeer kan dit aardig in de kosten lopen.

Metro
De metro is één van de beste opties. Via lijn 3 kom je aan op Vallarca. Eenmaal hier aangekomen rest je alleen nog een vrij steile klim van een kleine kilometer naar het park. Dit kan natuurlijk een hele inspanning zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om de roltrap te nemen zodat de inspanning minimaal wordt.

Bus
Het is ook mogelijk om een bus te nemen richting Park Güell. Meerdere lijnen rijden deze richting uit. Een goed alternatief voor de metro, maar de wandeling naar het park zal wel iets langer zijn.

Hop on hop off bus
De toeristenbussen die volgens een hop-on-hop-off systeem langs de belangrijke attracties van Barcelona rijden komen natuurlijk ook langs Park Güell. Je kunt vrijwel voor de deur uitstappen en op een later tijdstip weer opstappen als de bus hier stopt.

Dit zijn de meest voor de hand liggende manieren om tot Park Guëll te komen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er te voet naartoe te gaan, maar de wandeling is vrij lang. Een andere nog wel reële optie voor de sportieve mens is om met de fiets naar Park Guëll te gaan. Hou dan wel rekening met de ware kuitenbijter die de klim aan het eind toch wel is.