BARCELONA TIP 9: MUSEA

Bij het beschrijven van de belangrijkste bezienswaardigheden en dingen om te bezoeken in Barcelona, mogen natuurlijk de musea niet ontbreken. Liefhebbers van kunst en historie kunnen hun hart hier werkelijk ophalen. Alleen al om alle musea te bezoeken kun je makkelijk een week uittrekken. Je zult dus keuzes moeten maken bij het uitkiezen van de musea die je wilt aandoen. Gelukkig helpt je referentiekader je al een heel eind. Heb je interesse in geschiedenis, in klassieke kunst of juist meer het hedendaagse. Dit zijn allemaal factoren die mede bepalen of je een museum interessant zult vinden.

Casa Museu Gaudí

We hebben dit museum ook al wat aandacht gegeven op onze pagina over Park Güell. Het huis van Gaudí is gesitueerd bij het door hem ontworpen park. Het museum is ondergebracht in één van de twee villa’s die gebouwd zijn bij het park. Het was de bedoeling dat er meer villa’s zouden komen bij Park Güell, maar dit bleek niet haalbaar. Toch heeft Gaudí in één van de villa’s gewoond en daar is dan ook zijn museum ondergebracht.

Oorspronkelijk woonde hij hier samen met zijn vader en een nicht, maar beiden stierven vrij snel en uiteindelijk woonde Gaudí hier zo’n 20 jaar alleen. In het huis krijg je een mooie inkijk in hoe hij hier leefde. Zo zijn er een aantal kamers ingericht met door hemzelf ontworpen meubels en ook van tijdgenoten. Het bezoek aan dit huis valt niet onder de toegangsprijs van het park en er dient apart een entreebewijs te worden gekocht.

Casa Batllo

Liefhebbers van Gaudí mogen echt niet vergeten om Casa Batlló aan te doen. De rijke industriële magnaat Josep Batlló kocht het huis in 1903. Oorspronkelijk is het huis ontworpen door Emilio Sala Cortés en dateert het uit 1877. Batlló gaf Gaudí de opdracht het huis grondig te verbouwen. Eerst was hij zelfs van plan om het gebouw te slopen, maar uiteindelijk kreeg Gaudí er de mogelijkheid om zijn kunsten te vertonen en te laten zien wat hij kon doen met een reeds bestaand object om dat toch zijn signatuur te geven Hier is hij meer dan in geslaagd. Het huis doet zeer sprookjesachtig aan. Natuurlijk kom je hier de kenmerkende vormen tegen en de bekende mozaïeken die zo verbonden zijn met Gaudí. De familie Batlló heeft tot 1945 op de begane grond van het pand gewoond. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog heeft het huis nog aanzienlijke schade opgelopen en ook heeft het in die tijd gediend als onderdak voor vluchtelingen. De huidige eigenaars hebben het pand sinds de jaren negentig van de vorige eeuw in bezit en sinds 2002 is het huis open voor publiek.

Reserveer je Casa Batllo tickets

Om Casa Batllo te bezoeken, is het zeer raadzaam om vooraf je entreetickets te regelen. Je hebt dan een ticket op datum en een tijdstip, waarop je gegarandeerd naar binnen kunt.

RESERVEER CASA BATLLO TICKETS

Casa Batllo

Casa Mila

Een ander bekend huis ontworpen door Gaudí is Casa Mila. Pere Milà was de eigenaar van het gebouw dat hij liet ontwerpen en bouwen tussen 1906 en 1912. Nog tijdens de bouw kreeg het huis een spotnaam “La Pedrera” dat vertaald ‘de steengroeve ’betekent. Dit kwam omdat de kalkstenen gevel ter plekke werd uitgesneden uit één enkele rots. Ook met de eigenaren van het gebouw raakte Gaudí in conflict en nog voor het project was beëindigd stapte Gaudí uit de samenwerking. Het pand was bedoeld om naast de woning van de familie ook appartementen en kantoren te faciliteren. Op de begane grond was een winkel, de tussenverdieping was voor kantoren, de eerste verdieping diende als huis voor de familie en op zolder was een wasserij. De overige ruimtes moesten als appartement worden verhuurd. Het was echter door de niet recht en strak gelijnd vanbinnen, en dus niet praktische vormen lastig om de appartementen te verhuren.

Later kwam er een groeiende waardering voor het huis. De publieke opinie begon te schuiven en vanaf 1984 komt het pand op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tegenwoordig is het pand in handen van een stichting genaamd Fundació Catalunya-La Pedrera. Deze stichting organiseert tentoonstellingen culturele activiteiten. Een deel van het gebouw is te bezichtigen als museum. Ook zijn er zo nu en dan jazz-concerten op het dak. Met al die kenmerkende rondingen en creaties van Gaudí geeft dat zeker een extra beleving aan een optreden. Ook voor dit museum/huis gerelateerd aan Gaudí geldt dat je het beste al tickets online bestelt zodat lange wachtrijen je bespaard blijven. Overigens is het ook mogelijk om zo nu en dan het huis in het donker te bezoeken.

Reserveer je Casa Mila tickets

Om Casa Mila te bezoeken, is het zeer raadzaam om vooraf je entreetickets te regelen. Je hebt dan een ticket op datum en een tijdstip, waarop je gegarandeerd naar binnen kunt.

RESERVEER CASA MILA TICKETS

Picasso Museum

Niet meteen een kunstenaar uit de regio afkomstig, maar wel zo’n Spanjaard die door de Catalanen ook werd gewaardeerd. Pablo Picasso is dan ook misschien wel de grootste kunstenaar die er was in de 19e en vooral 20e eeuw. De man heeft dan ook een enorme progressie kunnen maken doordat hij oud is geworden. Iets veel collega’s niet gegund was. Doe daarbij nog het extreme talent dat hij had en je hebt de Messi onder de kunstenaars.
In totaal waren er vijf middeleeuwse paleizen nodig om de collectie van maar liefst 4000 werken van Picasso te vertonen. Verschillende werken uit de verschillende periodes die hij meemaakte als kunstenaar worden hier tentoongesteld. Het Picasso Museum in Barcelona is een prachtig eerbetoon aan de grote kunstenaar die Picasso was. Hij had dan ook een speciale band met Barcelona. Hij bezocht de stad regelmatig en bescheiden als hij was, was het dan ook mede zijn wens dat hier een museum kwam om zijn oeuvre te eren. Zowel de liefhebber van hedendaagse kunst als de liefhebbers van kunst uit het modernisme moeten zeker naar deze indrukwekkende collectie van ruim 4000 werken komen kijken. Een dergelijke grote collectie is niet in één dag te bewonderen. Zeker niet als je de ‘minimaal 30 seconden per werk maatstaf neemt’. Dit betekent dat je de tijd neemt om een schilderij of ander kunstwerk op je te laten inwerken. Dan zal je dus al werken moeten overslaan en je focus leggen op slechts enkele van de beste werken die hier te vinden zijn.

MACBA

De liefhebber van hedendaagse kunst moet zeker een bezoek brengen aan het MACBA. Dit museum is gehuisvest in een modern gebouw gecreëerd in dienst van de kunst die er wordt tentoongesteld. In dit geval zijn ze er ook nog in geslaagd om de architectuur van buiten aantrekkelijk te weten houden. Het museum heeft pas sinds 1995 haar deuren geopend. Bovendien heeft de komst van het museum de wijk El Raval een ware lift gegeven. Het MACBA luidde een nieuw tijdperk in.

In het museum vind je allerlei vormen van hedendaagse kunst. Installaties, sculpturen en ook schilderijen behoren tot de collectie. Enkele namen waarvan hier werken te bewonderen zijn, zijn Antoni Tàpies, Paul Klee, Francesc Torres, Mario Merz en Zush. Na het bezoek aan het museum kun je aan het aangrenzende plein Plaça dels Àngels nagenieten met een drankje en een hapje.

Joan Miró Museum

De in Barcelona geboren bekende graficus en kunstenaar Joan Miró heeft ook zeker zijn eigen museum verdiend. Hij wordt dan ook vereerd met een prachtig museum. Zijn werk kan gezien worden als hedendaags. Zelf zie ik een enorme verwantschap met Karel Appel. Het zou te weinig eer zijn om hem de Spaans Karel Appel te noemen, maar op deze manier heb je een beetje een beeld mocht je zijn werken niet kennen. Vaak kleurrijke en best wel grote schilderijen zijn kenmerkend voor zijn werk. Het logo dat Spanje gebruikt om haar land te promoten is ook van zijn hand.

Poble Espanyol

ot slot nog één museum dat nog in ons rijtje thuishoort. Dit is een openluchtmuseum over Spanje. Hier ontdek je het toch aardig grote Spanje in het klein. Dit speciaal als museum opgerichte dorp geeft je een beeld van de verschillende architectonische stijlen die er worden gebruikt in Spaanse gebouwen in de verschillende regio’s. Je kan het zo gek niet bedenken of hier kun je proeven van het grote diverse Spanje. De witte straten uit Andalusië helemaal in het zuiden, maar ook een Romaans klooster zijn hier nagebouwd. Combineer dit nog met tal van Spaanse ambachten en gebruiken en je hebt een heel leuk thema voor een openluchtmuseum waar het hele gezin zich kan vermaken.

Ook dit museum heeft zijn bestaansrecht te danken aan de wereldtentoonstelling van 1929. In totaal staan er 117 gebouwen die allemaal een ander stukje Spanje vertegenwoordigen.