BARCELONA TIP 6: BARCELONETA

Wat niet iedereen beseft is dat Barcelona niet alleen een leuke stedentripbestemming is, maar dat het ook een prima strandbestemming is. Van de stranden van Barcelona is Barceloneta het bekendst en meest populair. Ooit was dit een arme visserswijk waar toeristen amper vertoefden. De afgelopen decennia is Barceloneta uitgegroeid tot één van de leukste plekken van de stad. Dat komt mede door de Olympische zomerspelen die in 1992 in Barcelona gehouden werden. Aan de noordkant van Barceloneta werd een gloednieuwe Olympische haven gebouwd en heel Barceloneta kreeg een flinke opknapbeurt.

Het ontstaan van La Barceloneta

Toen in de achttiende eeuw de citadel van Barcelona werd gerealiseerd in de wijk La Ribera moesten bewoners daar vertrekken. Om dit probleem te ondervangen werd La Barceloneta gebouwd. Hier werden de noodgedwongen verhuisde inwoners opnieuw gehuisvest. Barceloneta heeft een goede ligging tussen de Middellandse Zeekust, de haven Port Vell en El Born. Tegenwoordig is deze wijk een gezellige bedoening. Aan de boulevard zijn nachtclubs en restaurants gevestigd. Daarmee is het een belangrijke locatie geworden voor mensen die ook graag in de late en vroege uurtjes een stapje in de wereld willen zetten. De bekendste locatie van deze wijk zijn dan ook aan de kustlijn en aan de boulevard. Ook cruiseschepen die van de Middellandse Zee komen meren hieraan om hun gasten Barcelona te laten bezoeken.

Het strand van La Barceloneta

Het strand is misschien wel het aangenaamste element dat van Barcelona een perfecte locatie maakt voor een citytrip. De stad heeft werkelijk alles. Cultuur, veel winkels, een legendarisch voetbalstadion en dus ook nog een strand aan de Middellandse Zee. Het strand van Barceloneta is dan ook erg geliefd bij zowel locals als toeristen. Met de komst van de Olympische Spelen in 1992 begon de ontwikkeling van dit strand. Zand uit Egypte werd overgebracht om een ruim 4,5 kilometerslang geelgoud zandstrand aan te leggen. Vooral het stuk strand dat bij Barceloneta ligt is erg gewild. Het ligt namelijk op wandelafstand vanuit het centrum van Barcelona.

Welke wereldstad kan nou claimen dat je op nog geen tien minuten wandelen vanaf het centrum in de Middellandse Zee kunt duiken? Er zijn ook veel voorzieningen om het de badgasten aangenaam te maken. Eerder hadden we het al over de restaurants en de nachtclubs op deze locatie. Je kunt er ook prima typische sportactiviteiten voor aan het strand ondernemen.

Barceloneta

Zien & doen

Het mag duidelijk zijn dat La Barceloneta een bruisend deel is van de stad Barcelona dat je zeker niet mag overslaan tijdens je bezoek aan de Catalaanse hoofdstad.

Tot slot willen we hier nog een aantal dingen onder de aandacht brengen die zeker de moeite van het bezoeken of ervaren waard zijn.

Estacio de Franca
Het mooiste station van Barcelona is Estacio de Franca. Dit station dateert uit de 19e eeuw en was het eindpunt van de Franse treinen die richting Spanje reden. Vandaar ook deze naam die letterlijk vertaald ‘Frankrijkstation’ betekent. Het gebouw is een architectonische schoonheid door een mix van klassieke en moderne stijlen. Naast deze kenmerkende stijlen zie je ook materialen terug als marmer, brons en kristal die worden gebruikt in de Art Deco- en Catalaans modernistische elementen.

L’Estel Ferit
Wanneer je het strand in Barceloneta bezoekt zal je een modern ogend kustwerk opvallen. Dit kubusvormig object genaamd L’Estel Ferit is tien meter hoog en gemaakt door de kunstenaar Rebecca Horn ter gelegenheid van de komst van de Olympische Spelen in 1992. Letterlijk vertaald betekend de naam ‘de gevallen ster’. Het object bestaat uit ijzer en glas, waardoor het licht van de zon een altijd veranderend effect heeft op het object.

De kabelbaan
Een van de leuke dingen om te doen in Barceloneta is de oude kabelbaan die je van het strand naar een observatieplatform brengt nabij het Miramar Hotel. De kabelbaan dateert uit 1929 en de cabines ademen dan ook die tijdsgeest uit. Destijds was dit één van de populairste attracties tijdens de wereldtentoonstelling. Nog steeds behoort de Telefèrico del Puerto tot de topattracties van Barcelona. Vanaf het observatiepunt heb je een prachtig uitzicht op Barcelona.

Museo de Historica de Cataluña
Een mooi oud pakhuis herbergt een museum waar je veel meer te weten kunt komen over de Catalaanse geschiedenis. Een mooie locatie dus met veel informatie over de Catalaanse identiteit. Bovendien is er op het dak van het museum ook een observatieplatform van waaruit je bijvoorbeeld een prachtig zicht hebt op de nabijgelegen jachthaven.

Marenostrum toren
Wie van moderne architectuur houdt moet zeker dit aparte gebouw aan zijn blikveld voorbij laten gaan. Tegenwoordig staat het gebouw bij de lokale bevolking ook wel bekend als ‘Torre de Gas Natural’. De naamgever is het bedrijf dat er gehuisvest is. Een mooi staaltje hedendaagse architectuur met veel glas en vormen waarvan het je verbaast dat het mogelijk is om dit onder te brengen in een functioneel en solide gebouw.

Dit is slechts een kleine greep van alle bezienswaardigheden en mogelijkheden tot activiteiten die je kunt zien en doen in La Barceloneta. Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te beleven. Een bezoek aan Barcelona is echt niet compleet zonder hier ook een dagje te hebben genoten van alles wat er hier te vinden is.

Barceloneta