BARCELONA TIP 8: PLEINEN

Barcelona staat niet alleen bekend om zijn vele leuke straatjes en bezienswaardigheden. Er zijn ook tal leuke pleinen in de Catalaanse hoofdstad waar je kunt genieten van een hapje en een drankje terwijl je geniet van een breed palet aan mensen dat aan je blikveld voorbijtrekt. Pleinen zijn gewoon onlosmakelijk verbonden met de leefstijl die binnen de stad Barcelona heerst. Een groot deel van het sociale leven vindt plaats in en rond de pleinen. We hebben op deze pagina een aantal pleinen benoemd die mede bepalend zijn voor de stad Barcelona.

Plaça Reial

Tussen La Ramblas en Barri Gòtic ligt het Plaça Reial. Dit plein wordt gekenmerkt door de gebouwen eromheen met hun geelwitte gevels. Inmiddels zijn bijna alle gebouwen van deze karakteristieke kleur voorzien. Hier is men mee begonnen in de jaren negentig van de vorige eeuw. Het feit dat steeds meer huizen deze kleur kregen heeft zeker bijgedragen aan de populariteit van het plein.

Het Koninklijke Plein, zoals de Nederlandse naam zou klinken, staat vooral bekend om de vele cafés, bars, restaurants en nachtclubs die hier zijn gelegen. Dit plein staat bekend als een geweldig uitgaansgebied. Tevens vinden op het plein regelmatig evenementen plaats. Zo wordt hier traditioneel het nieuwe jaar ingeluid.

Plaça Reial

Plaça de Santa Maria

Het Plaça de Santa Maria is gelegen voor Basílica de Santa Maria del Mar, ofwel de basiliek van Santa Maria Del Mar. Deze kerk is dan ook de belangrijkste bezienswaardigheid aan het plein. Zelfs zo belangrijk dat het plein dezelfde naam draagt. Deze gotische kerk dateert uit de 14e eeuw en is gebouwd vanuit een privé initiatief van rijke bewoners uit de buurt La Libera. Het staat bekend als één van de mooiste gebouwen uit het gotische tijdperk. De Kathedraal van de zee heeft wat moeilijke periodes doorstaan waarbij delen van het gebouw werden vernield, maar telkens terug herbouwd. Vergeet ook niet de beroemde gebrandschilderde ramen uit de 15e en 18e eeuw te zien. Deze zijn zeer indrukwekkend.
Het is een voormalige begraafplaats waar tegenwoordig het plein te vinden is. Erg kenmerkend zijn de beschilderde wanden van enkele gevels. Het plein herbergt verder een aantal leuke terrassen waar je lekker wat kunt drinken of een hapje kunt eten.

Plaça d’Espanya

Dit plein is gecreëerd in het kader van de wereldtentoonstelling van 1929. Het is één van de belangrijkste pleinen van Barcelona. Het plein is vooral een belangrijke verkeersader. Meerdere grote wegen komen uit op dit plein. Toch zijn er ook nog een aantal interessante kenmerken aan dit plein. Zo is hier een belangrijk winkelcentrum genaamd Arenas de Barcelona. Deze naam verwijst naar de eerdere functie van dit gebouw toen er nog stierengevechten werden gehouden op deze locatie. Ook werden hier concerten gegeven door grote sterren. Enkele hiervan waren Carlos Santana en Paco di Lucia.

De Venetiaanse torens zijn een zeer kenmerkend en in het oog springend object. Met een hoogte van zevenenveertig meter en een doorsnee van ruim zeven meter vormen zij als het ware een toegangspoort. Ook de Fira de Barcelona ligt aan dit grote plein. Dit is een groot beurscomplex waar diverse sectoren jaarlijks grote beurzen organiseren. Hiermee is dit plein het onderkomen van zowel belangrijke verkeerswegen als economische mogelijkheden die de beurs faciliteert.

Plaça d’Espanya

Plaça de Catalunya

De Plaça de Catalunya is een belangrijke plaats waar veel verkeersaders op uitkomen. Het plein ligt centraal aan de grens van de eerste buitenwijken en het centrum. Toen in de 19e eeuw de oude stadsmuren werden gesloopt begonnen de ideeën van stadsplanners om meer publieke ruimten te creëren. Zo rond de eeuwwisseling begon de publieke functie van deze locatie te groeien en ook dit plein werd meegenomen met de aankomende wereldtentoonstelling in 1929.

Op het plein zijn een aantal sculpturen te bezichtigen. Zo zijn er de Deessa van Josep Clara, de Pastor de Pau van Pablo Gargallo, de Catalunya a Francesc Macià dat het monument van Francesc Macià is en tot slot nog de sculpturen van Josep Limona. Ook het mozaïek dat hier te vinden is, is een traktatie voor het oog.

Er is nog meer cultureel vertier te vinden aan dit plein. Zo zijn er maar liefst vier theaters aan dit plein en nog meerdere in de nabijheid. Dan zijn er ook nog tal van restaurants en cafés te vinden. Daarmee is het aantal panden dat te vinden aan Plaça de Catalunya nog niet volledig. Je vindt er ook hotels, financiële instellingen en shoppingcenters. Ook heeft het consulaat van Canada hier een pand. Dit plein is groot en levendig. Bovendien is het zeer goed bereikbaar vanuit de verschillende delen van Barcelona. Het is de belangrijkste transport hub van de stad.

Plaça de Catalunya

Meer pleinen in Barcelona

Dit is slechts een kleien greep van de pleinen in Barcelona. Ook de Plaça Universitat, de Plaça Nova, de Plaça de la Vila de Madrid, de Plaça del Pi, de Plaça del Rei en de Plaça de Sant Felip Neri zijn voorbeelden van Typische pleinen die allemaal hun eigen karakter hebben. En zelfs in dit lijstje zijn we er ongetwijfeld nog enkele vergeten. Het gaat te ver om te zeggen dat Barcelona ‘pleinen’ is, maar ze zijn toch wel onlosmakelijk met de Catalaanse hoofdstad verbonden.